Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Sarıkamış kayak merkezi her geçen gün isminden bahsettirmeye devam ediyor. Bizler de bu seferki rotamızı Sarıkamış kayak merkezine çevirelim istedik. Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden olan Sarıkamış kayak merkezi sessizliği ve Sarıçam ormanlarının arasında bulunması ile görülmeye değer bir kayak merkezimizdir.
Yazı İçeriği
Gezilerimden daha hızlı haberdar olmak @gezgin_tripod hesabını takip edebilirsiniz.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Dünyada Alp dağlarında bulunan “kristal kar” Türkiye’mizde ise sadece Sarıkamış’ ta bulunmaktadır. Kayak merkezi toplamda günlük 15000 ziyaretçiye hizmet verebilecek kapasitededir. Telesiyejler 4 kişilik olup, sıra bekleme sorunu yaşamadan çıkıp çıkıp inebileceğiniz kayak merkezimizdir. Ortalama 4 – 5 ay kar bulunan bu kayak merkezimizde kar kalınlığı 1.5 m ye kadar ulaşmaktadır. En uzunu 3500 m olan, toplamda 7 pist bulunan kayak merkezimizde pistler zorluk derecesine göre her ziyaretçiye hitap etmektedir.
Sarıkamış’ın diğer kayak merkezlerine göre avantajlarını saymakla bitiremeyiz. Kayak yapmanın tadını çıkartabileceğiniz abartısız en iyi kayak merkezi, sessiz, sakin, en iyi karın bulunduğu, çığ tehlikesi olmayan, en rahat ulaşıma sahip olan, telesiyejlerde sıra beklemeden, fahiş fiyatlar ödemeden kayak yapabileceğiniz mütevazı bir kayak merkezimizdir. Sarıkamış çok soğuk, nasıl gidelim diyenlerin seslerini duyar gibiyim. Evet -35, -40 derecelerin olduğu bir bölgemiz. Emin olun bu dereceler Sarıkamış’ ta sizleri hasta etmez. Hatta üşümeyeceksiniz bile diyebilirim.
Gel gelelim dezavantajlarına; Pist sayısı diğer kayak merkezlerine göre daha az ama pistler çok keyifli. Kalabileceğiniz tesisler oldukça eski. Geceleri eğlenmek isterseniz böyle bir yer bulunmamakta . Eğer otellerde kalıyorsanız tek eğlenceniz SPA keyfi diyebilirim. Türkiye’de ki kayak merkezleri içinde telesiyejleri en yavaş hareket eden kayak merkezi diyebilirim üzülerek.
Sarıkamış Kayak Merkezi Videomuzu İzlemek İsterseniz Videoya Tıklamanız Yeterli
Sarıkamış Kayak Merkezine Nasıl Gidilir?
- Kars – İstanbul arası 1400 km mesafede olup Kars Harakani Havalimanı’ na her gün aktarmalı ve aktarmasız uçuşlar bulunmaktadır. Biletlerinizi www.biletbayi.com linkini tıklayarak alabilirsiniz. Kars Harakani Havalimanı – Sarıkamış arası 55 km olup, ister taksi ile isterseniz Kars merkeze inerek minibüslerle gidebilirsiniz. Taksi tercih edecekseniz eğer taksi ücreti olarak 100,00TL istemekteler ama pazarlık ederseniz 80,00 TL ye taksi ile gidebilirsiniz.
- Bizler Kars merkezde üç gün geçirip daha sonra Sarıkamış’ a geçtiğimiz için minibüsle geçmiştik. Eski otogar arkasından kalkan minibüslerle Sarıkamış’ a gidebilirsiniz. Minibüsler doldukça kalkıyor, ücretleri ise 15,00TL dir. Ayrıca Kars merkezden belediye otobüsleri de kalkmakta. Ücretleri ise 10,00 TL dir. Sarıkamış kayak merkezinden dönüşü ise taksi ile yaptık. Aslında minibüsle dönelim dedik ama kayak merkezinden Sarıkamış merkeze 30,00 TL taksi ücreti istenilince direk havalimanına ne kadara götürürsünüz diye sorduk. Pazarlık sonucunda 80,00TL denilince direk havalimanına gitmek daha mantıklı geldi ve 30 dk da havalimanında olduk.
- Bunun haricinde son zamanlarda popüler olan Doğu Ekspresi ile Ankara’ dan Kars’ a gidebilirsiniz .Ortalama 25 saat süren yolculuğunuz çok keyifli olacaktır. Doğu ekspresi yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
- Diğer bir yol ise otobüs kullanmak ama ne kadar mantıklıdır bilmiyorum.
Ardahan merkez – Sarıkamış kayak merkezi arası; 145 kilometre 1 saat 30 dakika,
Erzurum merkez – Sarıkamış kayak merkezi arası; 160 kilometre 1saat 45 dakika sürmektedir.
Sarıkamış Kayak Merkezine Ne Zaman Gidilir?
Sarıkamış kayak merkezinde Aralık ve Mart ayları kayak severler için için en uygun zamanlardır. Küresel ısınmayla birlikte her geçen yıl kar bir önceki yıla göre geç yağabiliyor. Bunun için tatile çıkmadan Kar kalınlığını öğrenmek için buraya bakabilirsiniz veya otelleri arayabilirsiniz. Yılın 5 ayında Sarıkamış’ ta kayak yapmanız mümkün.
Ben sadece kayak için gitmiyorum diyorsanız, doğa yürüyüşü yapmak, tarihi yerleri gezmek istiyorum diyorsanız, yılın dört mevsimi Sarıkamış’ ı ziyaret edebilirsiniz.
Sarıkamış Kayak Merkezi Pistleri
Her yıl daha önce gitmediğim kayak merkezlerine gitmeyi ve bunları sizlerle paylaşmayı seviyorum. Bu yıl da Sarıkamış kayak merkezinde sezonu açtım. Doğası bu kadar güzel olan bir pist daha yoktur diye düşünüyorum. Sarıkamış kayak merkezinde toplamda 7 adet pist bulunmakta. Bunların iki tanesine ilk aşamada telesiki ile çıktığınız pistler ve bu iki tanesinin eğimi çok az. Kayak yapmayı yeni öğrenecek olanlar için yapılmış ideal pist. ikinci aşamada zirveye çıktığınızda 5 adet pist daha sizleri karşılıyor olacak. Bu pistler zorluk derecelerine göre renklerle isimlendirilmiş; siyah, kırmızı, mavi, yeşil şeklinde. Siyah pistler (5 ve 6 nolu), kırmızı pistler (4 ve 7 nolu), mavi pist (3 nolu), yeşil pistler (1 ve 2 nolu) pistler olarak ayrılmaktadır. 2018 yılında aralık ayı sonlarında 6-7. pistler açılmamıştı ama bu sene 6-7 pistlerinde açıldığını söyleyebilirim. 2019 sezonunda pistler genişletilmiş bilginize.
Gel gelelim pistlerin uzunluklarına; 3, 4 ve 7 numaralı pistlerin uzunlukları 2,5 – 3 kilometre arasında olmakla birlikte Sarıkamış Kayak Merkezi’nin en uzun pistleridir diyebiliriz. Benim en keyif aldığım pist 4 numaralı pistti. Eğimi ve uzunluğu çok keyifliydi. Tabi 6 ve 7 numaralı pistleri bilmiyorum. 1 numaralı pistin ortasında bir düzlük bulunmakta. Oteller bölgesine gitmek istiyorsanız batonlarınızla kendinizi çeke çeke gitmek zorundasınız bu da çok keyifsiz oluyor bilginize. Bir de snowboard kullanıyorsanız otele kesinlikle teleferikle geçmenizi tavsiye ederim.
Kristal kardan yazımız boyunca çok bahsediyoruz. Kristal kar nedir?
Kristal karın en büyük özelliği, sezon boyunca karın “taze” kalmasıdır. Kristal kar, nam-ı diğer toz kar, kayakçılar ve snowboardçuların en çok tercih ettiği kaliteli kar türüdür. Kristal Kar, dünyada iki kayak merkezinde bulunuyor; birincisi Alplerde bulunan kayak merkezinde ikincisi ise ülkemizde bulunan Sarıkamış kayak merkezinde.
Sarıkamış Kayak Merkezi Telesiyejleri
Sarıkamış kayak merkezinde 2 adet telesiyej bulunmaktadır. Birinci telesiyejden indiğiniz yerde bir cami ve restoran kafe bulunmaktadır. Pistlerin tam ortasında cami bulunan tek kayak merkezidir diyebiliriz. İkinci aşamadaki telesiyejle zirveye tırmanmak gerçekten çok keyifli, sık aralıklarla dizilmiş Sarıçam ağaçlarının arasından geçiyorsunuz. Kulağınızda hafif müzik eşliğinde bu yolu kat etmenizi tavsiye ederim. Liftlerde pratik kart okuyucular mevcut. Askıları oldukları için eldivenlerinizi de çıkarmanıza gerek yok veya montunuzun kolunun ucunda bir cep varsa oraya koymanız işiniz daha da kolaylaştıracaktır, kartı çıkartmaya gerek kalmadan kart okuyucular okumaktadır. Liftlerin açılış ve kapanış saatleri ise 08:30 -16:30 kapanıyor.
2020 yılında 4 lü olan telesiyej yıkılıp yerine 8 li kapalı bir telesiyej yapıldı. Hala kullanmak nasip olmadı ama bu sene gidince daha geniş çapta bilgi veririm.
-
Sarıkamış Kayak Merkezi 2020 Skipass Ücretleri
2019 – 2020 yılı sezonunda bir önceki yıla göre fiyatlarda değişiklik yapılmış fiyatlar aşağıdaki gibidir. Bazı otellerde skipass ücretleri konaklamalara dahil olabiliyor.
- Tek Çıkış 10 TL
- 10 Çıkış 60 TL
- 20 Çıkış 120 TL
- 50 Çıkış 250TL
- 100 Çıkış 450TL
- 200 Çıkış 900TL
- Gece Kayağı: 50 TL
- 1 Çıkış Gece Kayağı: 10 TL
1 günlük sınırsız kayak ücreti hafta içi 50 TL, hafta sonu ise 60 TL.
Sarıkamış merkezden kayak ekipmanı kiralamak istersenız 60 TL kiralayabilirsinizi
Kartlar depozitolu olup, depozito ücreti 40,00 TL dir.
-
Sarıkamış Kayak Merkezi 2020 Kayak Ekipmanları Kiralama Ücretleri
Otellerin kendilerine ait kayak ekipman odaları bulunmaktadır. 2020 yılı kayak ekipman kiraları;
- Kayak takımı 60 TL
- Board Kiralama 70 TL
Elbiseler ise kayak takımı ile beraber kiralama yaparsanız 100TLdir.
Sarıkamış Kayak Merkezinde Konaklama
Liftlere yakın otellerde kalmanızı tavsiye ederim, maddi yönden Sarıkamış’ ın, merkeze göre konaklama ücreti fazla olsada buna değiyor.
Bu sene tam pansiyon olarak hizmet veren ve Türkiye de dağ otelleri içinde 5* yıldızlı otel unvanını kaptırmayan Ekinata Toprak otelde iki gece konakladık. Tam pansiyon olarak hizmet veren Toprak Otel liftlere 3 dakika mesafede, kayak odasından çıkınca telesikiye 3 dk da ulaşabiliyorsunuz. Kayak merkezindeki otellerde kalmanın en güzel tarafı da bu değil mi?Otelin İnternet sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Eğer burada ücretler fazla diyorsanız ,Sarıkamış merkezde öğretmen evinde kalabilirsiniz. Kahvaltı dahil gecelik 60,00 TL dir. Kayak merkezine çıkmak için her gün sabah akşam 10 – 15 dk zaman harcamanın dışında 20- 25 TL arası taksi ücreti ödeyeceğinizi de göz önünde bulundurmanız gerek. Tabi taksici 25 TL dese de pazarlık edin.Bunların haricinde Sarıkamış merkezde butik oteller ve apartlarda bulunmaktadır. Apartlardaki ucretler ise 70-120TL arasında değişmektedir. Bu apartların sabah akşam kayak merkezine servisleri bulunmaktadır.
Sarıkamış Kayak Merkezinde Yeme – İçme
Eğer otelde kalıyorsanız otellerin çoğu tam pansiyon hizmet vermekteler. Bunun haricinde liftler arasında bir kafe/restoran bulunmakta. Günübirlik gelenler otellerin açık büfe yemek servisinden yararlanabilirler. (40 – 50TL arası bir ücret karşılığında diye biliyorum.)
Diğer kayak merkezi hakkındaki yazılarımızın linki aşağıya bırakıyorum.
KARTALKAYA: KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ HAKINDA GÜNCEL BİLGİLER
KARTEPE: KARTEPE KAYAK MERKEZİ HAKKINDA GÜNCEL BİLGİLER
Bu yazı Gezgin Tripod tarafından hazırlanmış, marka tescili bulunmaktadır. Fotoğraflar Gezgin Tripod’ a ait olup telif hakkı taşımaktadır. Alıntı yapmak isterseniz Gezgin Tripod ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir.
Yazımızı beğendiyseniz abone olmayı ve yorum yapmayı unutmayalım lütfen. Sosyal medya hesaplarımızdan takip ederseniz yazılarımızdan daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
[…] Sarıkamış Kayak Merkezi Hakkında Güncel Bilgiler […]
[…] Sarıkamış Kayak Merkezi Hakkında Güncel Bilgiler […]
[…] Sarıkamış Kayak Merkezi […]