Kız Kulesi Rehberi -Hikayesi ve Giriş Ücretleri
Çoğu kişinin evinin duvarlarını süsleyen kız kulesini bilmeyen yoktur aramızda diye düşünüyorum. İstanbul’a Anadoludan gelen her insanın ilk önce görmek istediği bir yerdir kız kulesi. Karşısına oturup çayla simit keyfi yapmak paha biçilemez diyebilirim benim için hala.
Gezilerimizden daha hızlı haberdar olmak için @gezgin_tripod hesabını takip edebilirsiniz.
Hakkında Kısa Bilgi
Rivayetlere göre MÖ.5 YY Yunanlılar tarafından yapılmış kule boğazdan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak için kullanılıyormuş. İstanbul da Roma imparatorluğundan kalma tek mimari eserdir. Bugün e kadar restore edile edile hala dimdik ayakta durmaktadır.
Küçük bir adanın üzerine inşa edilen bu kule bayrak direği ile birlikte yaklaşık 40 metre yükseklikte, toplamda 5 kattan oluşmaktadır. Geçmişte yangın ve depremlerden dolayı defalarca kullanılmayacak hale gelse de II.mahmut zamanında onarım çalışmaları yapılarak bu son halini almıştır.
Cumhuriyet döneminde ise ağırlıklı olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Denizcilik İşletmeleri gibi devlet kurumları tarafından kullanılmıştır.
1995-2000 Yıllarından sonra geniş çaplı bir restorasyon sürecine alınmış ve daha sonrasında ihaleye çıkılarak özel bir işletmeye verilerek halka açılmıştır. Şimdilerde ise müze ve restoran olarak kullanılmaktadır.
Kız Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir
Kız kulesi İstanbul Üsküdar sınırlarında salacak açıkların küçük bir ada üzerine inşa edilmiştir. Üsküdar merkezden sahil boyunca yürüyerekte ulaşabilirsiniz.Bir diğer alternatif ise Harem de minibüsten indikten sonra 10 dk lık bir yürüyüş sonrasında kız kulesinin tam karşısına gelmiş olursunuz. Avrupa yakasından gelecek olanlar ise Kabataştan kalkan teknelerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kız Kulesi Hakkında Bilinmeyenler
- Kuleyi hala kimin yaptırdığı ve ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
- Kız kulesi nin ilk ismi ”küçük kale”anlamına gelen Arkla olarak geçiyor.
- İstanbul un fethi sırasında Venedikliler bu kuleyi üs olarak kullanmış ve Bizanslılara yardım etmiştir.
- Kule aynı zamanda karantina kaçış yeri olarak ta kullanılmıştır.
- Fatih Sultan Mehmet İstanbulu feth ettikten sonra bu kuleyi bir kaleye dönüştürmüş ve etrafına toplar yerleştirmiştir.
- Kız kulesinin taş mimarisi Osmanlı mimarlarından Nevşehirli Damat İbrahim paşa tasarlamıştır.
Kız Kulesi’nin Efsaneleri
Boğazın en güzeli Kız kulesi hakkında bir çok efsane bulunmaktadır. Ben bildiklerimi burda yazıcam benim bilmediklerim varsa sizler yorum bölümüne eklerseniz hep beraber öğrenmiş oluruz.
1-Sepetteki Yılan
Bizans kırallarından birinin kızı olmuş ve kız hakkında ortaya bir kehanet atılmış. İddiaya göre prenses 18 yaşına geldiğin de bir yılan tarafından sokulacakmış. Bunu duyan kıral denizin ortasında bulunan adadaki kuleyi restore ettirip presesin yaşabileceği bir alan a dönüştürmüş. Prenses 18 yaşına gelince hizmetçilerin getirdiği üzüm sepetinin içinde bulunan yılan prensesi sokup öldürmüş.
2-Battal Gazı Olmaz sa Olur Mu?
Bir diğer efsanemizde; Battal Gazi, Selçuklu döneminde Üsküdar tekfuru’nun kızına aşık olmuş. Bu durumu istemeyen tekfur kızını Kız Kulesine hapsetmiş. Bunun adı Battal Gazi bir kurtarma operasyonundan sonra kızı kurtarmış ve aşıklar birbirine kavuşmuş. Hani derler ya ”Atı alan Üsküdarı geçti” diye sanırım o burdan gelmekte.
Kız Kulesi Restoran Fiyatları
Kahvaltı:
Hafta sonu ve hafta içi serpme kahvaltı bulunmaktadır. Hafta içi sabah 09:00-13:00 saatleri arasında kahvaltı verilmektedir. Rezervasyon yapılması halinde müze girişi dahil kişi başı fiyatı 75:00 TL dir.
Hafta sonları ise sabah 10:00-13:00 saatleri arasında kahvaltı servisi bulunmaktadır. Rezervasyon yapılması halinde kişi başı ücreti müze giriş ücreti dahil 95:00TL dir.
Kahvaltı içeriğini görmek isterseniz buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Öğle Yemeği
Öğle yemeği için ise kule’nin en alt katında yer alan Restoran dan istediğiniz mönüyü sipariş vererek alabilirsiniz. Kafeterya mönü süne ise burdan ulaşabilirsiniz.
Akşam Yemeği
Akşam yemeği servisi 20:15 itibari ile başlayıp canlı müzik eşliğinde hizmet veriyor.
Akşam yemeğine Şort, kapri, eşofman gibi kıyafetlerle giremezsiniz. Bunun haricinde 7 yaş altı çoçuklarıda kabul etmiyorlar. Yemek fiyatları ise kişi başı 225-275TL arasında değişkenlik göstermekte. Bu fiyatlara içeçekler dahil değil bilginize.
Kız kulesi nin akşam mönü sü ise bu şekilde. Bu arada cam kenarı masalar için ise ekstra 30,00 TL ücret alınıyor.
Kız Kulesi 2020 Giriş Ücretleri
Kız Kulesine girişler ise aşağıdaki şekilde ücretlendirilmektedir.
- Yetişkinler kişi başı 30 TL
- Öğrenci kişi başı 15 TL
[…] geldiyseniz eşsiz manzarasını görmeden gitmenizi istemediğim bir yer daha olacak sizler için. Kız Kulesi hikayesini ve nasıl ulaşabileceğiniz merak ediyorsanız yazıya tıklamanız yeterli […]