Ani Harabeleri; aslında Ani Antik Kenti dememiz gereken bir yer ama gerekli ilgi ve alakayı görmemiş, Kars’ ın gezilebilecek en güzel yerlerinden bir tanesi. Ani Harabeleri, Arpaçay kanyonunun hemen yanında ve diğer tarafı Ermenistan bölgesi olan bir konumda bulunmaktadır.
Videomuzu İzleyip Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayınız
Ani Harabeleri
Ani, 15 Temmuz 2016 tarihinde Unesco Kültür Mirası Listesine alınmasıyla artık dünyanın en önemli kültür mirasları arasındadır. Doğu Ekspresi ile yaptığımız Kars turumuzda Ani harabelerini de gezilecek yerler listemize eklemiştik. İyi ki de eklemişiz diyebilirim. Ortalama 3 saat geçirdiğimiz Ani Harabeleri’ nde zamanın nasıl geçtiğini anlamadık gerçekten. Bu yazımızda Kars’ ta gezmeniz gereken en önemli yer olan Ani Harabelerinin tarihi ve buraya nasıl gidebileceğiniz hakkında önemli bilgilerden bahsedeceğim.
Ani Harabeleri -Ani Antik Kente Nasıl Gidilir?
Ani Harabelerin Kars merkeze 45 km uzaklıkta olup Ocaklı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulaşımı problem olan Ani Harabeleri’ ne ya taksi tutarak ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz. Bizler Kars merkezden 7 arkadaş araç kiralayarak 30 dk gibi bir sürede ulaşmıştık. Kars kışın daha fazla ziyaretçi aldığı için – sizlerin de kışın gittiğinizi düşünürsek – kiralayacağınız aracın kars lastikleri var mı diye kontrol etmenizi tavsiye ederim. Eğer taksi ile gidecekseniz otellerin anlaşmalı olduğu taksiciler var onları tercih ederseniz pazarlık yapma şansınız olur ve daha uygun fiyata gitmiş olursunuz. Taksi ücretleri ise sadece Ani Harabeleri için 120 -140 TL arasındadır. Dediğim gibi bizler Mercedes Vito kiralayarak 7 arkadaş Ani Harabeleri ve Çıldır gölünü aynı gün gezdik. Araç kirası için 200 TL ve yakıt için 100 TL harcadık. Yazılarımda bahsettiğim otostopla yolculuğu da unutmayalım. Havanın güzel olduğu zamanlarda veya Kars’ ın popüler olduğu bu günlerde, otostopla Ani Harabeleri’ ne gidebilirsiniz.
Diğer bir seçeneğimiz ise belediye otobüsü her gün, saat 09.00′ da ve 13.00’ de olmak üzere iki otobüs Kars şehir merkezindeki Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önünden kalkmaktadır. Kars belediye başkanımızın Ani Harabeleri ve Çıldır gölüne ücretsiz servisler koyduğunu duymuştum, bir araştırma yaparak bu şekilde de ulaşımı halledebilirsiniz.
Ani Harabeleri’ ne giriş ücreti 8,00 TL, müze kartı olanlar için ise ücretsizdir.
Ani Harabeleri’nin Geçmişi
Ani Harabeleri’ nin kısaca geçmişinden bahsedelim. Malazgirt Savaşı‘ndan 7 yıl önce Türklerin ele geçirdiği ilk Anadolu toprağıdır burası. 1200 yıllarda Moğollar tarafından yakılıp yıkılan bir şehirdir Ani harabeleri. 1300′ lü yıllarda ise büyük bir deprem, şehri yaşanmaz hale getirmiştir. 6400 km. lik İpek Yolu üzerinde yer aldığı için özellikle 9. ve 14. yüzyıllar arasında orta çağın en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Osmanlı-Rus Savaşı sırasında 40 yıl Rus hakimiyeti altında kaldığı söyleniyor bu güzel şehrimizin. Bu şehrin içerisinde bulunan taş yapılarının çoğu Ermeni taş ustaları tarafından yapılmış ve Kars merkezde bulunan taş binaların da çoğunluğu bu ustalar tarafından yapılmıştır.
Ebu’l Manuçehr Camii
Bilinen en eski Selçuklu eseridir. Selçuklu hükümdarı Alparslan Ani’ yi fethettikten sonra Anadolu’da yapılan ilk cami unvanını taşımaktadır. Caminin pencerelerinden baktığınız zaman İpek Yolu köprüsünü görmektesiniz. Tabiki köprünün sadece bacakları kalmış durumda, bir bacağı Türkiye diğer bacağı ise Ermenistan sınırındadır.
İpek Yolu Köprüsü
Türkiye – Ermenistan sınırı Arpaçay nehri üzerinde bulunan İpek Yolu Köprüsü Anadolu’ ya ilk giriş noktası olarak isminden söz ettirmektedir. Köprü iki katlı olarak inşa edilmiş, birinci katından kervanlar, ikinci katından ise asker ve yayalar kullanmaktaymış. Gördüğünüz gibi köprü yıkılmış ve sadece bacakları durmaktadır. Bir bacağı Türkiye sınırında diğer bacağı ise Ermenistan sınırındadır. Tam bu sınıra gelmişsiniz, bir bağırsanız karşıdan duyulacak durumdasınız ne yapardınız diye düşünüyorum. Ben avazımın çıktığı kadar bağırdım desem, evet bağırdım.
Tigran Honents (Resimli) Kilisesi
Kilisenin doğu cephesindeki yazıtta, Tüccar Tigran Honents tarafından Aziz Krikor’ a adanarak yapılan kilise aynı zamanda Honents’ in mezarını da barındırır. İç mekanın tamamı kiliseyle yaşıt frensklerle kaplıdır. Frensklerde iki ana konu işlenir: Hazreti İsa’nın Hayatı ve Krikor Lusavoriç‘in Hayatı. Bu nedenle Resimli Kilise diye de anılır. Resimli Kilise denilmesinin diğer sebebi ise duvarlarda hayvan figürlerinin bulunmasıdır. İç mekan dört büyük sütunla kubbeye bağlıdır. Yarım daire şeklindeki apsisin sağında ve solunda iki katlı günah çıkarma odaları bulunur.
Resimli kiliseye gelen arkadaşlar ya şarkı söylüyorlar ya da başka bir şey yapıyorlar. Bizler de yapmasak içimizde kalırdı.
https://www.instagram.com/p/BdUvfPmArvT/?taken-by=gezgin_tripod
Abughamrents (Poladoğlu) Kilisesi
Ani Harabeleri’ nin ayakta kalan önemli eserlerinden bir tanesidir. Kilise silindirik yapıda, kubbesi sekizgen şeklinde yapılmış ve her kenarında bir penceresi mevcuttur.
Büyük Katedral – Fethiye Camii – Meryem Ana Klisesi
Ani Harabeleri’nin ayakta kalan en ihtişamlı eserlerinden olan büyük katedral, özellikle fotoğrafçıların gözde yerlerindendir. Aslanlı kapıdan Ani Harabeleri’ ne giriş yaptığınızda ilk göze çarpan Meryem Ana Katedrali üç kapısı bulunmaktadır. Batıdaki halk kapısı, kuzeydeki patrik kapısı, güneydeki kral kapısıdır. Sultan Alparslan Ani’yi fethettikten sonra ilk cuma namazı burada kılınmıştır. Bu nedenle Fethiye Camii olarak da anılmaktadır.
Ani Harabeleri Efsanesi
Farklı kültürlerin yaşadığı bu kadar eski bir şehrin illa bir efsanesi olur değil mi? Hadi gelin bir de bu efsaneden bahsedelim:
Efsane şöyle anlatılıyor; Bir ırmağın ayırdığı iki ülke varmış. Birinin tüccarları diğer ülkeye gelir gidermiş. Onlar iyi tüccarlarmış, dürüst tüccarlarmış. Ülkenin başında da iyi ve dürüst yöneticiler varmış. İyi anlaşırlar, kimsenin hakkı kimsede kalmazmış. Ama bir gün hükümdar ölmüş, yerine başkası geçmiş. Tüccarlar gelip de hükümdarı değişmiş görünce, bakmışlar ki adet usul de değişmiş. yetimin hakkı yeniyor, masumun malı gasp ediliyormuş. Yargıçların vicdanları alınıp satılıyormuş pazarlarda. Adalet de kalmamış, mülk de kısacası. Kaybettikleri mala, akçeye değil de, taşlaşmış bu yüreklere vahlanan tüccarlar “taş kesilesiniz!” diye beddua etmişler. Aniden koca kent taş kesilmiş ve o günden sonra şu isimle anılır olmuş: ANİ.”
Bu yazı Gezgin Tripod tarafından hazırlanmış, marka tescili bulunmaktadır. Fotoğraflar Gezgin Tripod’ a ait olup telif hakkı taşımaktadır. Alıntı yapmak isterseniz Gezgin Tripod ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir.
Yazımızı beğendiyseniz abone olmayı ve yorum yapmayı unutmayalım lütfen. Sosyal medya hesaplarımızdan takip ederseniz yazılarımızdan daha hızlı haberdar olabilirsiniz.